Talcott Pines at The Pinehills

The Pinehills, Plymouth, Massachusetts

  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-Entry.jpg
  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-Kitchen.jpg
  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-GreatRoom.jpg
  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-GreatRoom-vignette.jpg
  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-Porch.jpg
  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-Interior-Entry.jpg
  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-MasterBath.jpg
  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-Entry.jpg
  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-Kitchen.jpg
  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-GreatRoom.jpg
  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-GreatRoom-vignette.jpg
  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-Porch.jpg
  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-Interior-Entry.jpg
  • TalcottPines-ThePineHills-PlymouthMA-MasterBath.jpg

The design of 18 Talcott Pines recalls the simple architecture of the American farmhouse. The massing of the home was designed to appear as though it was built over time. The center section – the “Big House” - is flanked on one side by a three-car garage (“The Barn”) and on the other side by the master suite (”The Tower”).

The building masses are clad with a series of complementary sidings. The body of the main house is clad in horizontal cedar clapboards. The garage – following in the barn theme - is clad in vertical cedar board-and-batten siding. The master suite “tower” is composed of whitewashed clapboards with mitered corners, for a more contemporary look. Lastly, the lower level of the home is sheathed in a unique pattern of alternating white cedar shingles, reinforcing the horizontal nature of the building.

© Smook Architecture